Kantapään kautta

27.09.2012 // 17:56

Menestyvän yrittäjän tie on töyssyjä täysi. Jos mokaat, älä lannistu, vaan opi virheistäsi. Avokonttorin Kantapään kautta -ilta veti keskiviikkona tuvan täyteen väkeä kuulemaan mitä muun muassa Jari Sarasvuolla on sanottavanaan epäonnistumisesta.

Suomalainen ilmapiiri ei kannusta puhumaan epäonnistumisista, vaikka niistä olisi opiksi muille. Tästä oivalluksesta lähti idea Tuuti Piipon ja Miika Peltolan Kantapään kautta -kirjaan (Tammi 2012).

- Akateeminen tutkimus tukee sitä, että työpaikoilla pitäisi pystyä puhumaan virheistä avoimesti ja oppimaan niistä yhdessä, Piippo kertoi Avokonttorin Kantapään kautta -illassa.

Piipon ja Peltolan kirja tuo esiin sen, että menestys ei ole suora nousukiito, niin kuin usein median välityksellä näyttää, vaan se on häkkyrä, jossa on kuoppia ja töyssyjä.

- Niistä oppimalla syntyy menestys, Piippo sanoi.

Kirjassa omat möhläystarinansa jakavat muun muassa Eva Wahlström, Mikael Jungner, Helena Ranta, Anneli Jäätteenmäki ja Jari Sarasvuo.

Epäonnistumisen kautta syntyy uutta

Sarasvuo pitää kirjan aihetta hyvin tärkeänä ja suostui siksi mukaan jakamaan oman tarinansa – josta saapui puhumaan myös Avokonttorin yleisölle.

- Kaikki, mikä on minulle ollut tärkeää, on alkanut epäonnistumisella, Sarasvuo paukautti.

Hän listasi epäonnistumisia ensimmäisestä kouluesitelmästä lehtijuttuihin sekä radio- ja televisiolähetyksiin. Myös yritystoiminnan alku oli yhtä kompurointia. Tärkeä viesti oli, että kaikessa mokailussa on ollut oppimisen siemen.

Sarasvuon viimeinen epäonnistuminen jätti kuitenkin pysyvän jäljen. Trainers’ Housen ja pörssiyhtiö Satama Interactiven yhdistyminen, jolla Sarasvuo vei oman yhtiönsä pörssiin, ei ollut alkuunkaan niin voitokas kuin uumoiltiin.

- Onnettomasta pörssiin menosta en tule ikinä toipumaan. Se oli siinä määrin kallis ja raskas epäonnistuminen, että sen hinta oli minulle jotain muuta kuin koskaan aikaisemmin, menetin työkykyä ja terveyttäni, Sarasvuo kertoi.

Silti hän painotti, että epäonnistumisten kautta syntyy jotain uutta.

- Epäonnistuminen pitäisi kohdata niin, että ymmärtäisi kiittää siitä, mitä epäonnistuminen yrittää sinulle tarjota.

Sarasvuo muistutti, että lukuisten menestyjien tie on kulkenut pojalta huipulle, esimerkiksi Steve Jobsin.

Jos tulee turpaan, älä luovuta

Kantapään kautta -illassa estradille astui myös Jussi Karppinen, joka on ehtinyt pyörittää useita enemmän ja vähemmän menestyneitä yrityksiä. Kolme niistä on päätynyt konkurssiin.

Nyt mies luotsaa seitsemättä yritystään, Suomen asuntopalvelut -yhtiötä, joka edustaa nykyään Huom!-kiinteistövälisysketjua pääkaupunkiseudulla.

- Tällä hetkellä olemme toimialan kolmanneksi suurin yritys koko maassa, ja lähdimme nollasta vuonna 2006, Karppinen kertoi.

Tähän pisteeseen ei päästy ilman epäonnistumisia. Yhtiö aloitti perinteisenä kiinteistövälitysfimana, mutta se malli ei toiminut. Kesällä 2008 yritys oli konkurssin partaalla, ja jotain piti tehdä toisin.

- Lähdin ulkomaille katsomaan miten homma tehdään muualla paremmin. Liikeidea kirkastui: yritykseni tehtävä on olla tämän alan paras työpaikka Suomessa, Karppinen sanoi.

Karppisen idean mukaan parhaaseen työpaikkaan hakeutuvat parhaat kiinteistövälittäjät, ja heidän perässään tulevat asiakkaat. Työilmapiiriin panostamalla Karppinen luotsasi yrityksensä nousuun.

Yhtiön liikevaihto on nyt noin 10 miljoonaa euroa. Kiinteistövälittäjien määrä on noussut alun paristakymmenestä sataan. Mukaan ovat lähteneet useat alan huiput, sillä idea parhaasta työpaikasta on kantanut.

- Ero menestyvän ja ei-menestyvän yrittäjän välillä on se, kuinka nopeasti oppii tekemisistään. Asenne pitää olla, että jos tulee turpaan, ei saa luovuttaa, Karppinen kannusti.

Teksti: Maija Lielahti
Kuva: griffithchris (Flickr, Creative Commons)